Al port de Cambrils, exactament al moll de Ponent, trobem la Confraria de Pescadors.
Allà hem acudit per conèixer una mica la vida dels homes de la mar. El nostre guia, Joan, un pescador ja jubilat, ens esperava.
Primer ens ha fet veure un vídeo molt interessant. Aquest video d' una durada de uns 15 minuts explica els tres tipus de pesca que hi ha a Cambrils: la pesca de la llum, la d'arrossegament i la pesca d'arts menor.
També va parlar del paper de la Confraria de Cambrils que está formada pels propis pescadors. Aquesta s'encarrega de fer un control del producte perquè arribi en les millors condicions possibles al comprador.
Va posar molt sentiment quan va explicar la pèrdua d'embarcacions en totes les modalitats de pesca, fet que exemplifica el moment dur que està passant el sector primari.
Després ell ha respost totes les preguntes que hem volgut fer-li, resultant al final un col·loqui molt interessant.
Estem en període de veda de pesca i no hi havia subhasta de peix a la llotja. Tot i així ha insistit a seguir la visita al local on es fa aquesta subhasta perquè poguéssim entendre millor la mecànica d'aquesta activitat.
Ens va explicar com es compra el peix a Cambrils. Les caixes de peix van entrant i mitjançant una cinta van passant per ser vistes pels compradors. Mentrestant, en una pantalla, apareix de quina barca prové el peix, la seva espècie, el nombre de caixes i el preu segons el quilo del producte.
Un treballador estableix el preu de sortida i aquest va baixant en lloc de pujar, com passa en moltes subhastes. Els compradors decideixen en quin moment paren la baixada del preu i es queden amb la quantitat i el cost establert.
Al mig d'aquesta xerrada, en Joan també va explicar que les espècies d'hivern ja no es pesquen tant per culpa del canvi climàtic, ja que «no arriben a la temperatura necessària».
Hem continuat la conversa amb el Joan que ha estat una persona empàtica i gran coneixedor del món del mar. La seva passió per la feina és encomanadissa i en sap moltíssim.
Com a resum cal dir que hem viscut una gran experiència.