divendres, 23 de juliol del 2021

POBLES MEDIEVALS DEL BAIX EMPORDÀ : PALAU-SATOR – ULLASTRET - PALS – TORRENT – PERATALLADA

 


PALAU SATOR


A Palau Sator tenim el nostre Caravanseray, com dirien els turcs. Un Caravanseray, per a qui no ho sàpiga, era una mena d'alberg per a comerciants que feien la ruta de la seda i paraven a descansar.



Mas Pou, el nostre caravanseray


Sempre que pugem a L'Empordà intentem parar a dinar i descansar a Mas Pou, el nostre caravanseray.

Mas Pou és una masia típica catalana centenària, on es pot gaudir d'una bona gastronomia i des de fa 30 anys ens han acollit sempre amb la màxima amabilitat.

 









Del poble, què us puc dir? Que és de visita lenta i tranquil.la, amb racons molt pintorescos. Situat "al bell mig", com dirien per allà (que ve a significar "al mateix centre" ), es troba un d'aquests pintorescs racons, (deixo foto)

Aquestes imatges podem resumir en si mateixes la més pura essència del Baix Empordà. Una tracta d' un habitatge al mig de la confluència de dos carrers, el carrer Major i el carrer Fontanella). Bonic de veritat.

Abans de marxar del poble, podeu passar-vos per l'Església de Sant Pere, temple romànic de gran interès construït extramurs.







ULLASTRET


La nostra ruta medieval pel Baix Empordà continua anant cap a Ullastret, també a pocs quilòmetres de Palau Sator i Peretallada. Els tres poblets estan de fet molt junts, formant un conjunt medieval.

Però la població medieval d’Ullastret conserva, aquesta vegada sí, tot el seu nucli emmurallat. Aquestes muralles estan molt ben conservades incloses les 10 torres de vigilància que té. La majoria d'aquestes torres son de planta rectangular, però una d’elles, de planta rodona. És coneguda com Torre de la Presó.

Les muralles també encerclen un petit nucli de carrers estrets i costeruts que desemboquen en una esplanada on ressalta la plaça central on antany s’hauria situat el castell.
Actualment, en aquesta plaça hi ha una bella església d’origen romànic del segle XI.













A més, en el seu terme municipal hi trobem un important jaciment arqueològic: la ciutat ibèrica d’Ullastret.












PALS 


Pals és un dels pobles més famosos d'aquesta zona, surt a totes les llistes de pobles més bonics i és molt apreciat per fotògrafs i instagramers que el visiten. 
La veritat és que aquest autèntic reducte medieval és tot un regal, tot i que molt restaurat. 
El seu patrimoni, mostra del gòtic, s'agrupava al voltant del castell (avui desaparegut), la vila i les muralles. Carrerons estrets de pedra, passos arquejats, graons i flors, moltes flors. Ningú diria que en aquesta tranquil.la vila hi va haver, en els segles XIV i XV, una revolta de camperols que va acabar en guerra contra Joan II. 





El castell va quedar gairebé destruït i les seves pedres es van reutilitzar per aixecar l'església de Sant Pere i les muralles. Des d'aquest punt comença la visita a peu perquè està prohibit que circulin cotxes. Diuen les cròniques que de Pals es té constància des del 889 amb el rei Odón de França. Al segle XI, Pals ja pertanyia als comtes de Barcelona.





TORRENT


Aquest petit nucli de població (165 habitants) és format per una trentena de cases agrupades a l'entorn de l'església parroquial.

Els carrerons són estrets i molt curts i només té una gran plaça a la sortida de la porta medieval del recinte del castell, encara conservada.

En aquesta plaça hi ha una petita botiga-museu dedicat a les melmelades artesanals, el Museu de la Confitura. Sempre hem criden l'atenció aquests petits pots de melmelada artesanal perquè estan elaborades amb la saviesa que només les receptes ancestrals poden donar i també l'afecte dels petits productors.















PERATALLADA


Peratallada és un altre dels pobles més conegudes de l' Empordà i dels més recomanables per admirar l'arquitectura medieval de Catalunya. El seu nom deriva de les paraules petra scissa, «pedra tallada».


Recordo quan, fa molts anys, era un tranquil i bonic poble empedrat, clàssic que recordava a altres pobles de diferents llocs d'Espanya com Bárcena Major a Cantàbria o Frías a Burgos.

Ara sempre està ple de turistes, de noies buscant el millor posat, famílies buscant restaurant per poder dinar o parelles de jubilats. It is the number one.

El que és cert, és que està molt ben conservat i cuidat.

Podreu veure part de les antigues muralles que l'envoltaven, també torres de vigilància, algunes entrades al poble i sobretot el famós Castell de Peratallada, del qual es té referències des de mitjan segle XI, encara que l’edifici actual és un compendi de diferents estils arquitectònics.

Al centre del castell hi ha la Torre de l’Homenatge, visible des de pràcticament tot el poble. I molt a prop està la més bonica de les places de Peratallada, coneguda com Plaça de les Voltes.


POTSER ET POT INTERESAR