divendres, 23 de juliol del 2021

POBLES MEDIEVALS DEL BAIX EMPORDÀ: CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L'HEURA

 

Sant Sadurní de l'Heura

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura són tres pobles que formen un sol municipi.

Les carreteres locals que uneixen aquests pobles són estretes i sinuoses, és un paisatge típic empordanès, similar a la Toscana. Això fa que atregui el rodatge d'anuncis de cotxes.




Paisatge típic empordanès



CRÜILLES


Cruïlles era una vila envoltada de muralles que es conserven parcialment, al centre de les quals encara es pot veure l’església.

El veritable interès d’aquest nucli, però, es troba en el seu monestir del segle XI, de característiques romàniques i dotat d’un important nombre d’elements de l’època que actualment es conserven al Museu d’Art de Girona.

El que més em va agradar va ser la Torre de Cruïlles, que és el que queda de l’antic castell, seu dels Senyors de Cruïlles. Es tracta d’una preciosa torre d’Homenatge, de planta rodona, que podem trobar a la plaça Major al costat de l’església de Santa Eulàlia.

Des de dalt de la Torre, de planta circular i de 26 metres d’alçada, es pot resseguir bé l’antic recinte emmurallat del poble, que conserva molts trams del perímetre gairebé intactes i algunes altres torres de planta quadrada.

Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles


Cruïlles





MONELLS


De Monells sempre porto la seva imatge al cor perquè m'agrada molt. Està dividit en dos pel riu Rissec que marca la frontera entre el present i el passat medieval.

Això ens ho diu un folletó de turisme que llegia asseguda al sol esperant al meu fotògraf.

"El seu emplaçament sobre el camí vell d'Empúries, pràcticament a la frontera dels comtats de Girona i Empúries, va afavorir a la població permetent molts privilegis: els prohoms no estaven obligats a agafar les armes, els judicis es feien al poble sense dependre dels jutges, a més de tenir un important mercat setmanal que va ser la base de la seva prosperitat"

La zona més entranyable i la que més m'agrada és la plaça del Mercat, amb els seus bonics arcs a manera de porxos, és una de les places porxades més maques de Catalunya.

Monells

Monells

Monells

Monells

Monells


Pots perdre't hores i hores passejant per els seus carrers i fotografiant tots els racons, sobretot en aquests temps de poc moviment de turistes. Una parella jove amable ens va fer una fotografia junts i vem petar la xerrada una mica. Però havíem de continuar.

Monells


Monells


Monells


Monells


Monells


Monells


Los Jubiletos en Monells


Monells


Monells


Monells




SANT SADURNI DE L'HEURA


A l'arribar al nucli històric de Sant Sadurní de l'Heura, ja vaig veure que les cames de jubileta estaven molt cansades. Vaig seure a l'ombra d'un plataner de la plaça de la Font mentre Joseph feia fotos sense parar.

Sant Sadurní de l'Heura

Sant Sadurní de l'Heura

Sant Sadurní de l'Heura

Sant Sadurní de l'Heura

Sant Sadurní de l'Heura


No sabem què tenen els pobles i ciutats medievals. Un pòsit de llegendes, aromes, tradicions. I encara que no canviaríem la nostra vida per la d'aquells, l'encant medieval ens atrapa durant els viatges.




POTSER ET POT INTERESAR