dissabte, 24 de setembre del 2016

TERRES DE L'EBRE. LA FESTA DE LA SEGA DE L'ARRÒS A L'AMPOLLA



El cultiu de l'arròs és un procés llarg i costós que exigeix molta cura. Tots els que coneixem la zona sabem que el bon temps comença quan l'aigua dels canals inunda els camps d'arròs. La primavera ens dóna la benvinguda quan aquesta grandiosa piscina ocupa la majoria dels pobles del Delta i els agricultors planten petites tiges d'aquest cereal. És llavors quan les aus aprofiten per remullar les potes i netejar-se les plomes.



Més endavant apareixen cabells verds, fins, semblants a la gespa.
L'arròs creix i creix i els dies i les hores van passant fins que tot el Delta sembla un gegantí camp de futbol sense porteries.





Quan arriba el mes de setembre és el moment clau en el cultiu perquè arriba l'hora de la sega.
En l'actualitat aquest procés està totalment mecanitzat, però el Delta de l'Ebre no vol oblidar les seves arrels i cada any celebra la Festa de la Sega de l'arròs per recordar com eren les tècniques ancestrals.





Aquesta Festa de la Sega se celebra cada any a diferents localitats com Deltebre, Els Muntells, l'Ampolla, Sant Jaume d'Enveja o, al Poble Nou del Delta. Aquest any vàrem assistir a l'Ampolla.


Com si es tractés d'una obra de teatre, els segadors es vesteixen amb els seus vestits tradicionals i, equipats amb les seves falçs, es posen a treballar sobre els camps de arròs enfangats, per sorpresa dels visitants que allí es congreguen. És impossible no treure la càmera de fotos davant aquest espectacle.


El so de la falç silva a un ritme constant mentre els segadors van avançant i segant a poc a poc l'arrossar. A mesura que van tallant el cereal i recollint el fruit, lliguen les garbes que deixen amuntegats. És aquí quan entra un carro a cavall per retirar-les i portar-les a l'esplanada del port.


A continuació es desfan les garbes d’arròs i s’inicia el procés de trillar (separar el gra de la palla).




Ens van mostrar dues formes de trillar l’arròs: trillar a potes (amb les potes del cavall o matxo) i amb el trill, una mena de rodet circular amb claus que era arrossegat per l’animal.

Un cop trillat l’arròs, els pagesos netegen el gra de la palla (despallar) amb forques. Després s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, se separen les restes de palla més petita i la pols del gra.


Així s’inicia el procés d’assecat, amuntegant l’arròs, i posteriorment es fan rieres amb els peus per estendre totalment l’arròs sobre l’era.


Un cop sec l’arròs, es neteja per últim cop el gra, per a la qual cosa s’utilitza la ‘criba’ o sedàs que a més serveix per classificar l’arròs. Un cop fet això, l’arròs ja està preparat per a l’ensacat.

Despés de acabar “la feina”, comença la part més lúdica, amb la música tradicional de les Terres de l'Ebre i la jota ballada que tan ens agrada. Aquest any hem gaudit de la Rondalla Xino Xano, i també de la jota amb Silvia Ampolla, acompanyada de l'actuació de les joteres de Deltebre.

La festa acaba amb una degustació d'arrossos cuinats pels diferents restauradors del poble.

Paral·lelament les màquines ja fa uns deu dies que treballen al Delta de l'Ebre en la collita de l'arròs, sobretot amb la sega de les varietats més primerenques i sensibles al mal temps, com el bomba.





Dedicado a todas las gentes de les Terres de l'Ebre que les gusta  "xalar com nans"  (disfrutar como enanos )

POTSER ET POT INTERESAR