El
cultiu de l'arròs és un procés llarg i costós que exigeix molta
cura. Tots els que coneixem la zona sabem que el bon temps comença
quan l'aigua dels canals inunda els camps d'arròs. La primavera ens
dóna la benvinguda quan aquesta grandiosa piscina ocupa la majoria
dels pobles del Delta i els agricultors planten petites tiges
d'aquest cereal. És llavors quan les aus aprofiten per remullar les
potes i netejar-se les plomes.
Més
endavant apareixen cabells verds, fins, semblants a la gespa.
L'arròs
creix i creix i els dies i les hores van passant fins que tot el
Delta sembla un gegantí camp de futbol sense porteries.
Quan
arriba el mes de setembre és el moment clau en el cultiu perquè
arriba l'hora de la
sega.
En
l'actualitat aquest procés està totalment mecanitzat, però el
Delta de l'Ebre no vol oblidar les seves arrels i cada any celebra la
Festa de la Sega
de l'arròs per recordar com eren les tècniques ancestrals.
Aquesta
Festa de la Sega se celebra cada any a diferents
localitats com Deltebre, Els Muntells, l'Ampolla, Sant Jaume d'Enveja
o, al Poble Nou del Delta. Aquest any vàrem assistir a l'Ampolla.
Com
si es tractés d'una obra de teatre, els segadors es vesteixen amb
els seus vestits tradicionals i, equipats amb les seves falçs, es
posen a treballar sobre els camps de arròs enfangats, per
sorpresa dels visitants que allí es congreguen. És impossible no
treure la càmera de fotos davant aquest espectacle.
El
so de la falç silva a un ritme constant mentre els segadors van
avançant i segant a poc a poc l'arrossar. A mesura que van tallant
el cereal i recollint el fruit, lliguen les garbes que deixen
amuntegats. És aquí quan entra un carro a cavall per retirar-les i
portar-les a l'esplanada del port.
A
continuació es desfan les garbes d’arròs i s’inicia el procés de trillar (separar el gra de la palla).
Ens
van mostrar dues formes de trillar l’arròs: trillar a potes (amb
les potes del cavall o matxo) i amb el trill, una mena de rodet
circular amb claus que era arrossegat per l’animal.
Un
cop trillat l’arròs, els pagesos netegen el gra de la palla
(despallar) amb forques. Després s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat
amb pales de fusta, se separen les restes de palla més petita i la
pols del gra.
Així
s’inicia el procés d’assecat, amuntegant l’arròs, i
posteriorment es fan rieres amb els peus per estendre totalment
l’arròs sobre l’era.
Un
cop sec l’arròs, es neteja per últim cop el gra, per a la qual
cosa s’utilitza la ‘criba’ o sedàs que a més serveix per
classificar l’arròs. Un cop fet això, l’arròs ja està
preparat per a l’ensacat.
Despés
de acabar “la feina”, comença la part més lúdica, amb la
música tradicional de les Terres de l'Ebre i la jota ballada que tan
ens agrada. Aquest
any hem gaudit de la Rondalla Xino Xano, i també de la jota amb
Silvia Ampolla, acompanyada de l'actuació de les joteres de
Deltebre.
La
festa acaba amb una degustació d'arrossos cuinats pels diferents
restauradors del poble.
Paral·lelament
les màquines ja fa uns deu dies que treballen al Delta de l'Ebre en
la collita de l'arròs, sobretot amb la sega de les varietats més
primerenques i sensibles al mal temps, com el bomba.
Dedicado a todas las gentes de les Terres de l'Ebre que les gusta "xalar com nans" (disfrutar como enanos )