divendres, 3 de juliol del 2020

ELS POBLES MÉS BONICS DE CATALUNYA: CALELLA DE PALAFRUGELL




Que consti que ho intento, però no hi ha res a fer ... Quan porto molt de temps sense escoltar el so de les ones del mar, m'entra aquesta "morriña" tan gallega o aquesta "saudade", tan portuguesa. I ara la tinc ....

Aquesta enyorança em transporta sempre a una de les comarques més boniques del nostre país, l'Empordà gironí.



L'Empordà, per a mi, representa l'ideal de la terra catalana: paisatge mediterrani de mar i muntanya, pòsit de cultures clàssiques macerades al sol, pobles amb encant i un litoral amb personalitat única de renom internacional, la Costa Brava.



 
Avui estic per presentar, provar, gaudir i admirar un trosset d'aquesta Costa Brava bella.



La tramuntana, fort vent del nord que bufa amb força per aquestes contrades, perfila roques i mou muntanyes i també estira els arbres per modelar. Enyoro també la tramuntana.

Si he de parlar-vos dels pobles d'aquesta zona costanera, us diré que tenen una constant: barques de colors dormitant sobre la sorra esperant l'hora de la pesca, xarxes esteses al sol, olor a mar i a peix fregit, a marisc i a 'fideuà' , la típica paella feta amb fideus en lloc d'arròs, platges de gruixuda sorra i aigües braves que esquitxen en xocar amb els penya-segats poblats de pins gairebé fregant les ones.






Els meus pensaments es dirigeixen a Palafrugell perquè és la porta per on s'entra a una costa que no té desperdici.


Familiar, glamurós, jove, madur, noctàmbul, actiu, jubilat, mandrós ... És igual com sigui el viatger. Aquest lloc té una proposta per a cada un d'ells.


Totes les petitíssimes cales estan tancades per penyals i guarden pobles amb un encant especial: Begur, Llafranc, Tamariu, Calella de Palafrugell ...
Tots, una vegada, van ser només de pescadors i, tots, valents, van aconseguir escapar indemnes del turisme massiu.





Les barraques de pescadors van ser les primeres edificacions de Calella, un nucli que es va començar a habitar a la fi del segle XVIII, quan els pirates van deixar de ser una amenaça. Els primers a trobar un lloc ideal per a l'estiueig van ser els burgesos de Palafrugell, a partir dels anys cinquanta del segle passat. 


Després els viatgers van començar a venir de tot arreu.
A la meva edat ja no enyoro aquells matins de bany i de torrat al sol que tant m'agradaven. Ara em ve al cap la imatge del capvespre a Calella de Palafrugell perquè sempre ens regala una panoràmica preciosa de la localitat. Aquesta visió està acompanyada d'un ambient alegre, desenfadat i tranquil que resulta sempre molt agradable.




Després, quan ja s'ha fet de nit, les barques descansen a PORT-BO i els llums s'il·luminen per marcar-nos les "Voltes", un carrer amb arcades, davant del mar, que enamora a tothom qui la contempla.


L'endemà, quan torni a sortir el sol, recorrerem els carrerons blancs, escoltarem música típica del lloc, visitarem els comerços esquitxats d'artesania i veurem com la gent gaudeix i s'entreté.


Després arribarà l'hora del bany i la majoria se submergirà en aquestes aigües clares, amb fons habitats per pedres de mil formes i peixos a tropell. I el sol ens escalfarà a la sorra salvatge, gruixuda, que potser és la responsable de la transparència de les seves aigües.




Com la majoria dels pobles de la nostra geografia, Calella té un dia gran: el primer dissabte del mes de juliol que se celebra la Cantada d'Havaneres a Port-Bo. (Aquest any no podrá ser per les condicions actuals de la maleïda  covid-19)


Aquells dies, sobre les barques, una multitud de persones es juntaven per gaudir d'aquesta tradició que es remunta al retorn de moltíssims catalans que, durant el segle XIX, van emigrar a Cuba.
En el repertori no hi falta el considerat, ja gairebé, himne mariner: "La Bella Lola" o "El meu avi", en què el públic aixeca els seus mocadors i els oneja a ritme vacil·lant.





Visiteu Calella i gaudiu com mai de l'aire mariner, de les vistes espectaculars a la platja del Port-Bo. Després fotografieu les barquetes tradicionals i escolteu el so de les roques ballant amb la mar.
 







POTSER ET POT INTERESAR