dijous, 12 d’octubre del 2023

VISITA I TAST DE VINS A SANT PERE DEL BOSC DE LLORET DE MAR

 



Una de les activitats que ens va proposar fer Turisme de Lloret de Mar durant el cap de semana de celebració del desè aniversari de @Bcntb  va ser la visita a Sant Pere del Bosc on vem trobar l’antic Monestir Benedictí del segle X i reconstruït per l’arquitecte Puig i Cadafalch en el XIX.

Es troba a uns 5 kms del centre de Lloret, envoltat per un entorn molt boscós; s’hi arriba en cotxe o caminant i, a mesura que vas avançant pel camí de terra en mig del bosc, veuràs la torre central de l'edifici que surt entre els arbres.






El Santuari de Sant Pere del Bosc


La data més antiga que tenim d’aquest monestir benedictí és de l’any 986 després d’un atac al convent de Blanes. Va ser llavors quan es va crear el que avui coneixem com a Sant Pere del Bosc, tot i que en aquell moment es va batejar com a Sant Pere Salou. Era un grup d’edificacions al voltant d’una capella.

Més tard, cap el 1694, els invasors francesos el van saquejar i incendiar. Per aquest motiu els monjos després d’haver-s’hi estat prop de 700 anys, van abandonar el santuari i es van integrar a l’església de Sant Pere de Galligants, a la ciutat de Girona.

El 1860, amb l’expropiació per part de l’estat de bona part de les terres i edificis que controlava l’església, aquest Santuari de Sant Pere passa a mans d’un ric indià que havia fet fortuna a Cuba, Nicolau Font, conegut com a Comte del Jaruco.

Després de 20 anys, quan va retornar de Cuba, es va dedicar en cos i ànima a restaurar l’antic nucli de Sant Pere del Bosc que va embellir de manera notable amb l’ajut de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch.

El 1904 es va construir una columna al costat de la capella on hi havia un àngel, (l'Àngel de Lloret)






Aquest monument representa un àngel sostenint una estrella de metall. Serveix d’homenatge al poeta Jacint Verdaguer. Al pedestal es veu la cara del poeta i una inscripció d'un dels seus poemes




En l’actualitat Sant Pere del Bosc continua en mans dels descendents de Nicolau Font i acull un restaurant i un hotel de luxe inaugurats el 1981 i el 2011 respectivament.

Ens va agradar molt poder visitar aquest bell monestir, i també dir que la visita es pot combinar amb un deliciós sopar al restaurant de Sant Pere del Bosc







Celler Domini de Sant Pere


Al 2020 es tanca el cercle amb la recuperació de vinyes històriques i l’apertura del celler Domini de Sant Pere.

Aquest projecte de recuperació de les vinyes històriques que havien desaparegut durant la guerra civil española es va iniciar al 2020 en plena pandèmia.





Des del principi van tenir clar que practicarien una viticultura ecològica i biodinámica perquè és el què més respecta la simbiosi entre els éssers humans i la terra.

L’enòleg ens va rebre a peu de vinya per donar-nos les primeres explicacions d’aquest projecte tan atractiu.

Dani Jiménez, l’expert enóleg, format a cellers com Scala Dei del Priorat, Mas Doix o Vinyes d’Olivardots, ens va guiar en cada etapa del procés.






Dani ens va oferir la possibilitat de gaudir d’un tast de vins que per a tots aquests que estimem la cultura del vi va resultar una experiència inoblidable.

Després dels primers tasts no sabia si el vi tenia fragàncies de fruites tropicals, ni espècies de Marràqueix, ni d’encens…

L’únic que sabíem és que és un vi natural i fantàstic.Bevem en silenci. Potser tots sentim que hi ha una cosa molt especial dins de les ampolles.







Des del primer moment vaig empatitzar amb Dani Jiménez. Pensava que si ets un vinicultor responsable hauries de passar la nit abans de la verema, de gresca, si no, passaràs la nit donant voltes al llit assetjat per moltes preocupacions: si tens a punt totes les tisores, si les caixes están preparades, si…si…, o el més important, si plourà.

Aquest any pocs raïms, un altra preocupació.


El temps de tardor arribarà també a Sant Pere del Bosc. Les vinyes descansaran uns mesos hivernant tranquil.lament mentre els seus vins maduren al celler.




Informació pràctica

Monestir de Sant Pere del Bosc

Adreça: Paratge de Sant Pere del Bosc, 17310 Lloret de Mar



Telèfon: +34 972 099 767

El restaurant el trobareu en l’antic claustre de l’abadia. És un lloc elegant que serveix plats de bona qualitat inspirats en la cuina tradicional catalana i española.

Es pot triar un menú diari de 35 euros per persona.

POTSER ET POT INTERESAR