divendres, 2 d’abril del 2021

TERRES DE L'EBRE. TORTOSA, CAPITAL DE LA CULTURA CATALANA AL 2021

 



Sabíeu que Tortosa és la Capital de la Cultura Catalana aquest 2021? Durant aquest any la ciutat mostra amb orgull el seu patrimoni i talent al voltant de 8 eixos: la paraula, el medi, la festa, l'expressió artística, el menjar, la feina, la creença i l'expressió corporal i musical.

Tortosa, al llarg de la seva història, més de 2.000 a. C., ha tingut tres noms diferents que parlen de la importància d'aquesta ciutat i tot per la seva situació estratègica.

Es va anomenar Dertosa a l'època dels romans; després Turtuxa, una de les ciutats més importants de l'Al-Andalus. I amb la reconquesta cristiana es va convertir a Tortosa, nom que ha perdurat fins ara.

Les cultures cristiana, musulmana i jueva van conviure i coexistir a Tortosa amb relativa coexistència pacífica durant segles. I això ha marcat la ciutat durant segles; unes presències encara ben visibles a la Tortosa d’avui.


ca.wikipedia


La nostra visita a Tortosa comença aparcant la furgoneta al passeig de l'Ebre al barri de Ferreries perquè la millor forma de conèixer-la és a peu i poc a poc.

Des d'allà tenim un bona panoràmica de l'antiga façana fluvial on es concentren alguns dels edificis més nobles de la ciutat que malgrat els estralls causats per la guerra civil, encara es mantenen ferms.


Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa


El nucli antic d'aquesta ciutat es troba a la riba esquerra de l'Ebre, en un turó coronat per la Suda o Castell de Sant Joan, una fortalesa que encara conserva un gran recinte de muralles, amb diverses edificacions i galeries subterrànies i que ofereix magnífiques panoràmiques sobre la ciutat i el riu.


ca.wikipedia


La Suda o Castell de Sant Joan


Va ser una sort per a tots els viatgers amants dels castells que Abderraman III decidís construir (al s.X) aquesta bellesa amb nom de castell (Suda o sua), Posteriorment va seguir sent fortalesa cristiana i des de Jaume I, residència reial.

A l’interior del recinte es van realitzar diverses construccions: aljubs, naus i el polvorí. Al gran pou central, o suda, conflueixen nombroses galeries subterrànies amb sitges i forns.

Tota la decoració interior del castell és d'estil cristià amb mobles clàssics i bigues de fusta molt càlides. Les parets tenen motius àrabs i els finestrals gótics del menjador de l'hotel-parador són dignes de veure.
Durant les obres de restauració es va trobar un cementiri àrab al costat de la porta principal. Aquest cementiri és la única necròpolis islàmica visitable de Catalunya.
Actualment la Suda alberga un Parador de Turisme.

En un dels extrems d'aquest castell, la torre Tura regala una visió perfecta de la Catedral (veiem que no està acabada perquè es veu el sostre tallat com un pati). A la dreta s'obre la ribera de l'Ebre i a l'esquerra tota la plana de Delta. Davant el massís de Mont Caro.

ca.wikipedia


ca.wikipedia


Passeig de les Fortificacions


Vam recórrer el Passeig de les muralles, també conegut com Passeig de les Fortificacions que fa un recorregut pel conjunt fortificat de la ciutat.

En un vídeo promocional de Turisme deia que “Tots els pobles que hi han passat han construït defenses per guardar-la”. És cert.

He de dir que durant la meva vida viatgera he visitat moltes muralles i fortificacions, però Tortosa és única pels seus baluards, i es possible trobar molta varietat constructiva en tipologia i materials.

A l'oficina de turisme es pot treure un mapa amb el recorregut que inclou tots aquests llocs :

Basaments de la Muralla del segle XIV

La torre del Célio

El portal dels jueus

Avançades de Sant Joan

El Fortí del Bonet

Fortí d'Orléans

Fort de Tenasses


La veritat és que fer aquest recorregut en un dia és una mica feixuc, t'han d'agradar molt les pedres defensives. Tens l'opció de fer-ho en cotxe a partir de les Avançades de Sant Joan.

La recomanació és, si no fas sencera aquesta ruta, pasar a visitar l'original portal dels jueus on es respira sempre molta pau i tens la sensació de què el temps no ha passat.

Des d'aquest punt és una bona elecció conèixer l’entranyable call jueu de la ciutat


@tortosaturisme


@tortosaturisme



El call jueu


El call jueu de Tortosa permet fer una ruta breu i engrescadora que ens endinsarà en els carrerons blancs i estrets que estimulen a que viatgem en el temps.


El call jueu és petit, ben senyalitzat i entusiasmador. (Pel call anirem trobant panells informatius i uns petits mapes)

Caminant pels seus carrers blancs i estrets es pot veure l’emplaçament on estava l’antiga Sinagoga, una carnisseria jueva, un forn i una terrasseria. Hi ha també l'edifici de la Sinagoga nova o Casa de Sant Jordi.

ca.wikipedia



La Catedral de Santa Maria


Vem visitat també la Catedral. Aquesta és una de les mostres notables del gòtic català. Assentada al peu del promontori del castell, ocupa l’espai del fòrum romà, la seu visigòtica i la mesquita musulmana.

La catedral actual està situada en un punt neuràlgic de la ciutat. En aquest espai havia estat, com hem dit, el fòrum romà, després va acollir un temple romànic i una mesquita.
La seva construcció es va iniciar en 1347 i encara no està finalitzada.

ca.wikipedia



Els Reials Col.legis


Marxem sense visitar els Reials Col·legis, un altre tresor cultural de Tortosa.
El fullet turístic diu que van ser fundats per Carles V per a l'educació dels moriscos i que és l'obra més important del Renaixement civil a Catalunya.

Extraordinàries portalades renaixentistes, visita al Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, accés a l’església de Sant Domènec, exposició permanent sobre la Ciutat i la Festa del Renaixement... Tot això mereix una altra jornada.

Podriar ser la segona quinzena de juliol? Per la Festa del Renaixement? Segur que volem descobrir una de les principals recreacions històriques del sud d'Europa, l'esplendor d'una ciutat al segle XVI. Tornarem !!!



No hem parlat de Gastronomia que també és un tresor del patrimoni cultural.

Tota aquesta terra imprimeix caràcter a les olles i les cuines fumegen amb les receptes que han quedat gravades en la memòria dels fills que van veure cuinar a les seves mares i àvies. No calen innovacions perquè no necessiten cap millora ja que tenen la millor matèria primera.

Sempre que viatgeu a aquestes terres busqueu quina fira o festa se celebra per aquestes dates i gaudiu perquè gairebé totes estan relacionades amb la gastronomia.

Aquesta vegada eren “Les Jornades de la galera i la carxofa”


@jubileta3


@jubileta3

@jubileta3

@jubileta3








POTSER ET POT INTERESAR