dissabte, 5 d’agost del 2023

ANEM DE MERCAT A CENTELLES ?




La culpa la va tenir un matí assolellat de diumenge i també que feia molts dies que no sortiem per culpa de la bestiola aquesta del covid que va venir a veure'ns. 
De sobte un suggeriment de Joseph: “Anem de mercat a Centelles?” Sempre que decidim anar a aquest poble estem contents perquè ens agrada molt el mercat de diumenge, anar a esmorzar al “El trabuc”, passejar pel centre històric i parlar amb gent coneguda.



Centelles és un municipi situat al sud de la Plana de Vic, dins la comarca d'Osona i a 18 kilómetres de La Garriga per la C-17.


Diuen que els primers documents conservats de Centelles es remunten a l'any 898. Tot i això, s'han conservat diferents restes arqueològiques que demostren que Centelles ha estat ocupat des d'èpoques anteriors a l'any 898.

I com a testimoni s'han conservat un gran nombre d'elements patrimonials de gran riquesa. Aquests elements els podem trobar a l'entramat urbà.

Església de Santa Coloma de Centelles al fons

Església de Santa Coloma de Centelles



Parlem una mica de què podem trobar



Església de Santa Coloma de Centelles

Aquesta església la trobem a la Plaça Vella, al centre del poble. Es va construir el 1704 i és un edifici de grans dimensions i de planta rectangular. A la façana d'entrada hi ha una gran portalada amb pedra treballada i motius geomètrics. A sobre de la porta d'entrada veiem una capella amb la imatge de Santa Coloma. També te un gran campanar de torre situat a l'esquerra de la façana principal. A dins no hem entrat mai.

Casa Domingo


Casa Domingo

Aquest edifici està a la Plaça Major del poble. Va ser construït durant el segle XVI, i sembla que va ser la residència d'un noble de Centelles. Durant el segle XX, la casa Domingo va ser reformada, tot i que es va respectar l'estil arquitectònic original. És un gran edifici de planta quadrangular, amb dues façanes diferenciades.

La façana de la Plaça Major està limitada per dues torretes i té dos portals de proporcions idèntiques. Al primer pis hi ha dos balcons i quatre finestres aparellades.

A la façana del carrer de la Mare de Déu dels Socors, la disposició és més irregular però fent referència a l’anterior.

Per nosaltres és un luxe poder esmorzar en un local dels baixos d'aquest edifici, “el Trabuc”. El Trabuc és una cafeteria agradable on esmorzar, berenar o prendre un aperitiu. Nosaltres sempre anem atrets per l'olor del bon cafè i els croissants de pastisseria boníssims. És un petit oasi culinari.


El Portal de Centelles

El Portal de Centelles

El Portal de Centelles


El Portal de Centelles


Després d'un bon esmorzar passegem entre les parades del mercat setmanal de diumenge i arribem al Portal.

El Portal és un dels elements més emblemàtics de Centelles i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Era el punt d’entrada i sortida pel nord de la vila emmurallada i a través d’una escala de cargol exterior s’accedia a la sala del primer pis on s’hi reunia, fins a mitjans del segle XIX, el Consell de la Universitat del Comtat de Centelles. Ara és l'única resta que queda del recinte emmurallat de la vila, que tenia dos portals més.

Tota l'estona parlant de la Familia Centelles, del Comtat de Centelles, de la Baronia de Centelles i no sé qui son. Aquí tenim informació


Capella de Santa Maria de Jesús


Capella de Santa Maria de Jesús


Travessant el Portal veiem al capdavant una petita capella anomenada de Santa Maria de Jesús.

La baronia de Centelles la va fer construir i va ser utilitzada com a estudi per a mestres. Actualment es fan exposicions d'art. L únic element original que s´ha conservat és la façana principal. En aquesta façana es pot veure una porta d'entrada decorada amb dues columnes. Damunt aquesta porta, hi ha un escut amb l'heràldica familiar de la família Centelles.


El Passeig

El Passeig

Fanals de forja del
 Passeig



El Passeig


Aquest Passeig va ser projectat per l'arquitecte Manuel Joaquim Raspall com a resultat de la necessitat de diferenciar lʼespai públic de la propietat privada de la família Pratmarsó. Em va fer il.lusió que l'arquitecte fos en Raspall que tantes cases va dissenyar a La Garriga, el poble on jo visc.

Amb un estil modernista, Raspall va convertir tot l'espai en monument. El va omplir d'elements de mobiliari urbà funcionals i ornamentals, com els fanals de forja i vidre que coronen els pilars i les baranes de ferro dels bancs. Posteriorment es va pavimentar amb peixos de dos colors de graveta rentada que li donen el seu aspecte tan característic i bonic. És un lloc on seure i passar una bona estona a les terrasses de cafeteries i bars.



Palau Comtal de Centelles



Palau Comtal de Centelles


El Palau Comtal de Centelles es troba situat a la Plaça Major, al centre urbà del poble.

Aquest edifici era una casa senyorial construïda abans del 1530. Durant la Guerra de Successió es va reformar i els comtes van residir, en aquest edifici, de manera molt temporal.

El 1810, durant la Guerra del Francès, el Palau Comtal de Centelles va tornar a ser reformat, donant-li un aspecte de caserna, més que de residència.

Tenint en compte la seva edat, exteriorment presenta un aspecte impecable.



Capella de la Mare de Déu del Socós




Capella de la Mare de Déu del Socós


La Capella de la Mare de Déu del Socós està situada al carrer del Socós, just al centre del nucli urbà de Centelles. la primera meitat del segle XVI i, originalment, estava situada fora de les muralles de Centelles. És una capella de petites dimensions que està formada per una diminuta nau rectangular, amb un petit absis decorat amb tres columnes a banda i banda.








Per conèixer el Centelles d’avui, res millor que aprofitar les rutes culturals que ha preparat i editat l’Ajuntament del poble i que es poden consultar també a la seva pàgina web.



Recull de dades : Ajuntament de Centelles i Viquipèdia




POTSER ET POT INTERESAR